ULUBIONY KIOSK - PRZEJRZYJ I ZAMÓW WERSJA MOBILNA

Inspiracje / Pomysł na zdjęcie

Fotografia kulinarna od środka, czyli jedzenie przecięte na pół [wideo] Antoni Żółciak

2014-04-13
0 komentarzy
22
Facebook Google Wykop Twitter Pinterest
Fotografia kulinarna od środka, czyli jedzenie przecięte na pół [wideo]
"Cut Food", fot. Beth Galton
Beth Galton serwuje nam niecodzienny pomysł na fotografię jedzenia. Obejrzyjcie jej wyjątkowe zdjęcia i dowiedzcie się jak powstały!

Okazuje się, że jedzenie jest uniwersalne. Tym właśnie Beth Galton tłumaczy sukces i popularność swojego projektu. "W Hong Kongu, Australii, w zasadzie na całym świecie dzielimy wspólny rodzaj posiłków, przynajmniej niektórych", tłumaczy. Jak zaczęła się jej przygoda z tym rodzajem fotografii kulinarnej? "Jeden z klientów chciał, bym sfotografowała przepołowione burrito. W środku odkryłam naprawdę niesamowity świat…". Wspólnie z Charlotte Omnes, zapaloną mistrzynią kuchni, przygotowują albo faktyczne dania i napoje, albo ich zgrabne imitacje z bardziej fotogenicznych materiałów. Przykładem choćby żelatyna, pomagająca ustabilizować Coca-Colę w przeciętym na pół plastikowym kubku.


"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton

Albo taki kurczak. Wydaje się prostą sprawą - nadziać, upiec, zaserwować. Do zdjęcia trzeba jednak było pokusić się o potraktowanie drobiu specjalną piłą, bo tradycyjne noże czy tasaki okazały się niewystarczające.

Widoczna poniżej kompozycja okazała się jeszcze bardziej wymagająca. Nie, nie pączki, tutaj niepotrzebna była żadna specjalna filozofia. Zdjęcie kawy, natomiast, składa się z kilku fotografii - pierwsza została wykonana jeszcze bez śmietanki, podczas gdy drugie zdjęcie przedstawiało właśnie tę ostatnią. "Nie pamiętam nawet, ile razy powtarzałyśmy ten kadr", wspomina Charlotte Omnes. Postprodukcją i składaniem wszystkich obrazków w jeden zajmował się Daniel Hurlburt, kolejny ze współpracowników Galton.


"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton

Sesja "Cut Food" powstawała w studio, przy użyciu Sinara 4 x 5 z obiektywami Schneider-Kreuznach 100 i 120 mm oraz cyfrowej ścianki Phase One.

Zobacz film o projekcie "Cut Food"

Zobacz więcej zdjęć Beth Galton

Galton na co dzień realizuje zlecenia komercyjne dla agencji reklamowych, studiów graficznych i przeróżnych magazynów. Specjalizuje się właśnie w fotografii jedzenia i martwej natury - jej portfolio znajdziecie tutaj.

"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
"Cut Food", fot. Beth Galton
Antoni Żółciak

Nie istnieje dla niego życie bez klawiatury. Od kilku lat pisze do serwisów i magazynów o tematyce fotograficznej i technologicznej, często samemu chwytając za aparat. W DCP omawia m.in. ciekawostki sprzętowe i pomysły na oryginalne zdjęcia.

Serwisy specjalne



Partnerzy

 

 

 

Digital Camera Polska
Wydanie drukowane 1 rok - 199,00 zł
Wydanie elektroniczne 1 rok - 127,50 zł
Wolisz pojedyncze numery?
Wydanie na tablet:
Tablet
App Store Google Play
Wydawca
AVT-Korporacja Sp. z o.o.

AVT Korporacja
Sp. z o.o.

ul. Leszczynowa 11
03-197 Warszawa

tel.: 22 257 84 99
fax.: 22 257 84 00

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
avt.pl
ulubionykiosk.pl

Polecamy