Kolorowy mininimalizm kulinarny na zdjęciach Marion Luttenberger Antoni Żółciak
Dobre jedzenie ma moc zmiany sytuacji ekonomicznej w danym społeczeństwie - oto główne przeświadczenie, jakim Marion Luttenberger kierowała się realizując projekt dla Goodforks. “Może być nie tylko smaczne, ale też pozytywnie oddziaływać”, twierdzi artystka.
Luttenberger pochodzi z Austrii. Na co dzień zajmuje się fotografowaniem i szeroko pojętym projektowaniem graficznym; w przeszłości tworzyła m.in. typografię, ułożoną z jedzenia i innych drobiazgów, których używamy na co dzień.
Artystka nie zachowuje swoich dzieł po uwiecznieniu na kliszy; zdjęcia, jak sama twierdzi, są wystarczające. Patrząc na poniższe kadry, trudno się z tym podejściem nie zgodzić. Austriaczka idealnie łączy formę z minimalistycznym, jednokolorowym tłem, wymuszając na odbiorcy skupienie się na prostych, geometrycznych kształtach żywności.
Zobacz więcej zdjęć Marion Luttenberger
Pełne portfolio Marion Luttenberg dostępne jest tutaj.





















![Arek Rataj - Duchy Wuhan [wywiad w DCP]](/i/images/3/5/8/d2FjPTE2MHgxLjU=_src_21358-arek_rataj_digital_camera_polska.jpg)










