Zamrozić i sfotografować - kreatywne zdjęcia kwiatów
Zamrożenie delikatnej łodyżki w zimnym bloku lodu może się wydać niektórym brutalne, ale pęcherzyki powietrza i lekkie pęknięcia dają efekt praktycznie niemożliwy do odtworzenia przez programy graficzne, takie zdjęcie ma niebywałą atmosferę.
Wykonanie takiej fotografii wydaje się na pierwszy rzut oka proste, jednak to tylko pozory. Nie wystarczy wziąć kwiatka, wrzucić do pudełka z wodą i wsadzić do lodówki. By mieć jak największą kontrolę nad zdjęciem, warto zamrażać kwiatka w etapach, budując kolejne warstwy lodu. W ten sposób możemy kontrolować, gdzie przesunie się kwiatek i jak dużo lodu znajduje się przed nim. Idealnie gdyby pierwsza warstwa przykrywała kwiat na milimetr, tak by można było przez nią w miarę łatwo dostrzec szczegóły rośliny i rozpoznać jej gatunek.
Kwiatki idealnie nadają się do tego projektu, ale dobrze sprawdzają się np. liście. Warto popróbować z różnymi obiektami (fot. Gavriel Jecan)
Po prawej
Obiekt, gdy tylko zostanie wyjęty z zamrażalnika, zacznie się rozpuszczać, dlatego by wykonać dobre zdjęcie, musicie się spieszyć
W czasie finalnej sesji ważne jest także oświetlenie, trzeba je ustawić tak, by zdjęcie było jasne, ale by widać było w lodzie jego niedoskonałości, pęcherzyki powietrza, które "unoszą" się na powierzchni. Zrobienie dobrego zdjęcia może Wam trochę zająć, musicie eksperymentować, ale podpowiemy Wam kilka sztuczek, które mogą Wam nieco ułatwić zadanie.
Zobaczcie, jak stworzyć ciekawe zdjęcia kwiatów!
By odpowiednio zamrozić kwiatek, trzeba zrobić to warstwami. Zamroźcie cienką warstwę wody, połóżcie na niej kwiatek, zalejcie go odrobiną wody i wstawcie do zamrażalnika. Róbcie to stopniowo, aż kwiatek zostanie całkowicie pokryty lodem.